Pamuğun Biyobozunabilirliği
Moda gardırobun ötesinde bir etkiye sahiptir.
Moda endüstrisindeki üretimin artmasıyla birlikte, polyester gibi suni ve sentetik ipliklere olan talep son 15 yılda neredeyse iki katına çıktı.1 Giysilerin bakımı ve kullanımı hem doğal hem de sentetik ham maddelerin biyolojik olarak parçalanabilirliği tedarik zinciri boyunca önemli bir konudur.
En sevdiğiniz pamuklu gömleğiniz yıkanırsa ne olur? Ya da sonunda işlevini yerine getiremeyecek duruma geldiğinde? Çoğu durumda gömlekler ya bağışlanır, ya evde bez olarak yeniden kullanılır ya da atılır.
Tekstil Geri Dönüşüm Konseyi’ne göre, ortalama bir Amerikalının her yıl 70 kilogram tekstil ürününü attığını biliyor muydunuz? Bunların sadece yaklaşık 10 kilogramı bağışlanırsa, geriye kalan 60 kilogramın sonu çöp sahalarında veya diğer atık çevrelerinde olur.
Tekstil ürünlerinin dünyadaki suları kirleten mikroplastiklere nasıl katkıda bulunduğuna dair kamu bilinci artmaktadır. 2016’dan bu yana medya polyester, mikroelyaf ve kirlilik konularına 6 milyondan fazla kere değindi. Hükümetler bazı tek kullanımlık plastikleri yasaklıyor. Tüketiciler daha sürdürülebilir alternatifler talep ediyor.
Cotton Incorporated, tedarik zinciri ve hazır giyim kararlarının giysilerin hayat döngüsü boyunca oluşturduğu etkileri anlamaya ve anlatmaya adanmış durumdadır. Mikro liflerin çevreyi nasıl kirlettiğine dair araştırmayı, liflerin su ve topraktaki biyolojik bozunma karşılaştırmalarını ve pamuk gibi doğal elyafların mikrolif kirliliğinin global çözümünde nasıl rol oynayabileceğini keşfedin.
Daha Fazla Bilgi Edinin
- Makroplastik ve Mikroplastik Kirliliği
- Pamuğun Sudaki Biyobozunabilirliği
- Pamuğun Topraktaki Biyobozunabilirliği
Değişiklik yapmaya hazır mısınız? Biyobozunur kumaş alternatifleri ve tedarikçilerini inceleyin.
Mikroplastik ve Makroplastik Kirlilik
Kıyafetlerin yıkamada bozulmaya başladığını biliyor muydunuz?
Hem doğal hem de sentetik kumaşlardan dökülen mikro lifler nehirler, göller ve okyanuslara ulaşır
Araştırmalar sentetik kumaşların, yıkandıklarında su yollarına mikroelyafını dökerek su kaynaklarındaki plastik kirliliğe katkıda bulunduğunu göstermektedir.2
Broşür İndir: Plastik Sorunu Ciddiyetinin Anlaşılması Broşürü.
İlk Araştırma
Şu anda dünya okyanuslarında yüzen en az 270.000 ton ağırlığında 5.25 trilyon plastik parçacığın olduğu tahmin ediliyor.3 Bu parçacıklar parçalanmıyor ancak Dünya’nın deniz yaşam alanlarına daha fazla zarar vererek biyolojik olarak birikmeye devam ediyor.
2050 yılına kadar bilim adamları, dünya okyanuslarında balıktan daha fazla plastik olacağını düşünüyorlar.4
Sucul ortamlara giren atıklarla ile genellikle yediğimiz yiyecek ve içtiğimiz sularda karşılaşırız. Aslında, dünya çapında balık ve su kaynakları da dahil olmak üzere,5 gıda zincirinin her bölümünde mikroplastiklerin olduğu kanıtları var. Mikroplastikler, 5 mm veya daha küçük boyutlu insan yapımı küçük parçalar, lifler, peletler veya granüllerdir.6
Son dört yılda, Adventure Scientists küresel olarak tüm kıtaları ve okyanusu kapsayan deniz ve tatlı su sistemlerinde 2.677’den fazla örnek topladı. Sonuçlar mikroplastiklerin deniz sistemlerinde (örneklerin%89’u) tatlı su sistemlerine (örneklerin%51’i) göre daha yüksek oranda biriktiğini göstermektedir.6 Bu araştırma, mikroplastik kirlilik sorununun ölçeğini temsil eden en büyük veri kümelerinden birini sunmaktadır.
Mikroelyaf ve mikroplastik kirlilik konusu yayılmaya devam ettikçe, tüketici bilinci de artmaya devam ediyor. Tüketiciler artık bir sonraki hamleyi yapmak için genellikle markalara ve perakendecilere bakıyor.
Akıntıyı Tersine Çevirmek: Okyanuslarımızdaki Plastik Kirliliği Sorunu ile Mücadele
Okyanuslarımızdaki plastik kirliliği konusunu ele alan uzmanlarımız, bu sorunun üstesinden gelmek için bir plan öneriyor ve pamuk, polyester ve viskon de dahil olmak üzere çamaşır yıkamada mikroelyaf salınımı üzerine güncel araştırmalar sunuyor.
20.03.2019 tarihinde yayınlanan web semineri
Sudaki Biyobozunabilirlik: Pamuk, Sentetik Mikro Liflere Karşı
İlk Metodoloji ve Sonuçlar
Pamuğun suda biyolojik olarak nasıl parçalandığını daha iyi anlamak için, Cotton Incorporated ve Avustralya’daki Cotton Araştırma ve Geliştirme Kurumu, North Carolina State Universitesi ile bir araya geldi. Çalışmanın amacı, atık su ortamında çeşitli mikroelyaf tiplerin parçalanabilirliğini belirlemekti. 2017’de yaptıkları araştırmalar, pamuklu ve sentetik mikro liflerin yıkamada nasıl döküldüklerini, su yollarına nasıl girdiklerini ve sudaki parçalanmalarını inceliyor.
243 gün sonra, pamukta %76 oranında bozunma görülürken, polyester elyaf %4 oranında bozunma gösterdi, ki bu da atık suda pamuğun polyesterden %95 oranında daha fazla bozunduğu anlamına gelir. Araştırma ayrıca, test edildikten sonra bozulması daha durağan bir hale gelen polyesterden farklı olarak, pamuğun zaman içinde bozulmaya devam edeceğini göstermektedir.
Sucul Ortamlarda Pamuğun Biyobozunabilirliği
California Üniversitesi, Santa Barbara ve North Carolina State Üniversitesi’nden araştırmacılar, mikroelyaflar üzerine yaptıkları araştırmaların ardındaki bilimi ve doğal çevreye teşkil ettikleri sorunları açıklıyor.
Sucul Ortamlarda Pamuğun Biyobozunabilirliği’nin Sunum Slaytlarını İndirin
24.04.2018 tarihinde yayınlanan Web Semineri
Son Bulgular
Araştırmanın ileri ki safhalarında; pamuk, viskon, polyester ve pamuk/polyester karışımı olmak üzere dört elyaf türünün bozulma oranlarını test etmek için yeni bir metodoloji belirlendi.
Mikroelyaflar, atık su, tatlı su ve tuzlu su gibi farklı sucul ortamlarda, yerleşik yöntemler kullanılarak test edilmiştir. Araştırma ISO1485: 19992005 ve ASTM D6691 test yöntemlerine göre yürütüldü.
Sucul biyobozunma araştırması, daha az mikroelyafı geriye bırakarak, selülozik liflerin petrol bazlı mikroelyaflardan önemli ölçüde daha fazla bozunduğunu göstermektedir.7 Polyester mikroelyaflar her üç su ortamında da çok az bozulma gösterir ve sağda gösterilen veri eğilim tablosuna dayanarak uzun süre çevrede kalmaları beklenir.
Pamuk/polyester karışımında, pamuk bozulur ve 20+ gün sonra geriye sadece polyester kalır. Pamuk ayrıca viskon gibi suni selülozik elyaflardan daha hızlı bir şekilde bozunur.
Teorik oksijen ihtiyacı, pamuk yapısında halihazırda mevcut olan karbon, hidrojen, azot ve oksijen ile ilgilidir.eorik oksijen ihtiyacı, pamuk yapısında halihazırda mevcut olan karbon, hidrojen, azot ve oksijen ile ilgilidir.
Pamuğun Toprakta Biyobozunabilirliği
Bir giysinin biyolojik olarak parçalanması için gereken süre, bir atık alanında ne kadar süre kaldığına bağlıdır.
Doğal malzemelerden yapılmış giysiler seçmek, parçalanma ve toprağa dönme süresini azaltır. Polyester gibi sentetik malzemelerden yapılan giysiler, pamuk gibi doğal elyaflar ile yapılan giysilere kıyasla, biyolojik olarak daha yavaş bir şekilde bozunacak ve atık alanlarında daha uzun süre kalacaktır.
Birçok kişi için bir hevesle alınan kıyafetler gardıroplara atılıp hem gözden hem de gönülden uzak kalıyor. Ancak hazır giyim için bu, biyolojik parçalanma olarak da adlandırılan kimyasal yıkım sürecinde sadece bir adımdır.
Neredeyse tüm malzemeler nihayetinde biyolojik bozunmaya maruz kalsa da, malzemelerin ayrışma hızı kimyasal yapılarına bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Polyester gibi sentetik elyaflar pamuktan çok daha yavaş bozunur. Pamuk, bitki hücre duvarlarının ve bitkisel liflerin temelini oluşturan organik bir bileşik olan selülozdan yapıldığı için nispeten hızlı bir şekilde parçalanır.
Bilincinde olmadığınız şey şu ki, çoğu polyester, PET olarak da adlandırılan ve daha çok su şişelerinin ana bileşeni olarak bilinen polietilen tereftalat malzemesinden yapılır. Yani, plastik su şişenizi çevresel nedenlerden dolayı kurtulduysanız, gardırobunuzu temizledikten sonra polyester kıyafetlerinizin de nereye gittiğini bir düşünün.
Pamuğun Çeşitli Ortamlarda Biyobozunabilirliği
Pamuk ne kadar hızlı parçalanır?
Islak mendiller için her geçen gün büyüyen bir tüketici pazarı ile birlikte, bu tek kullanımlık mendillerin biyolojik olarak bozunabilirliği konusunda dokusuz yüzeyler sanayide aynı ölçüde büyüyen bir endişe söz konusu.
Son çalışmalar, kompost bir ortamda ve kanalizasyon ve septik sistemlerinde pamuğun biyolojik olarak bozunurluğunu değerlendirmektedir.
Çeşitli Ortamlarda Pamuğun Biyobozunabilirliği’nin Sunum Slaytlarını İndirin
27.03.2018 tarihinde yayınlanan Web Semineri
Doğal, Biyobozunabilir Kumaş Alternatifleri
Cotton Incorporated doğal, biyolojik olarak bozunabilir bir seçenek sunarken, yalıtım ve sıcaklık sağlamak için tasarlanmış pamuk ve pamuk/yün karışımlı kumaşlar oluşturarak sentetik polar kumaşlara uygun alternatifler geliştirmiştir. Bu kumaşlardan dökülen doğal elyaflar toprak ve atık su ortamlarında kolayca parçalanır.
Koleksiyonu görmek için Cotton Incorporated Müşteri Temsilcinize başvurun.
Tedarikçiler
Birçok Cotton LEADS℠ üyesi, çeşitli pamuk/yün iplikleri ve kumaşları geniş karışım yelpazesi ve iplik numaralarında geliştirme temin edip tedarik zincirinize kolayca bağlanabilir. Aşağıda, şu anda pamuk / yün ürünleri sunan tedarikçilerin bir listesi bulunmaktadır.
Çin
Bros Eastern Co., Ltd.
İletişim: Bayan Lau Mable
E-posta: cs@bros.com.hk
Telefon: 86 13925244672
Alanı: İplik numarası 20/2’den daha ince
Dezhou Huayuan Eko-Teknolojisi
İletişim: Bay Li Xiangdong
E-posta: lixdhn@126.com
Telefon: 86 13605349831
Alanı: İplik numarası 20/2’den daha ince
Qingdao Tekstil Grubu
İletişim: Bayan Wang Lingling
E-posta: evelynwang_qd@yahoo.com
Telefon: 86 13953205646
Alanı: İplik numarası 16/2’den daha ince
Ruyi Group Co, Ltd
İletişim: Bayan Zhou Yanmin
E-posta: zym77@chinaruyi.com
Telefon: 86 13562778485
Alanı: İplik numarası 10 / 1’den daha ince
Kore
Dong-Il Şirketi
İletişim: Bay Howard Yoo
E-posta: howard@dong-il.com
Telefon: 82-02-2222-3071
Alanı: İplik, 40/1,%50 pamuk /%50 yün
Tayvan
Chia Her
İletişim: Bay Richard Chen
E-posta: richard.chen@chgtex.com
Telefon: 886-2-2712 3998
Alanı: İplik numarası aralığı 16/1 – 30/1,%80 pamuk /%20 yün
Hong Kong
Fung Fat Knitting Mfy. Ltd.
İletişim: Stanley Kwok / Edward Tang
E-posta: stanley@fungfat.com / edward@fungfat.com
Telefon: 24222505
Alanı: Örme Kumaşlar
1. Çevre Sağlığı Perspektifleri
2. Mikroelyaf Kirliliği ve Tekstil Sanayii, Dünya Çapında Kıyı Şeritlerinde Mikroplastik Birikimi
3. Okyanuslardaki Plastik Kirliliği: 250.000 Tondan Fazla 5 Trilyon Üzerinde Plastik Parça Denizler Üzerinde Yüzmektedir
4. Dünya Ekonomik Platformu – Yeni Plastik Ekonomisi: Plastiklerin Geleceğini Yeniden Düşünmek
5. Politika: Plastik Atıkları Tehlikeli Olarak Sınıflandırmak
6. Macera Bilim Adamları – Global ve Gallatin Mikroplastik Girişimleri
7. Okyanuslardaki Birincil Mikroplastikler: Kaynakların Küresel Değerlendirmesi